Hasi problémái vannak? 10 ok, amiért ez megtörténik, és mikor érdemes orvoshoz fordulni!

A "Miért fáj a hasam?" kérdésre néha még az orvos sem tud azonnali választ adni. Ez főként a has szó általánosságából is adódik, hiszen az emésztőrendszer különböző részein lehetnek problémák. Ezért fontos, hogy pontosan le tudjuk írni a fájdalom vagy más kapcsolódó kellemetlenségek helyét és jellemzőit.

A máj, az epeutak és az epehólyag, a nyombél és a gyomor alatti mirigy az emésztőrendszer funkcionálisan és szervileg függő részei. Ezek a szervek szorosan együttműködnek, és harmonikus együttműködésük szükséges a tökéletes emésztéshez.

Tudtad, hogy a megfelelő epekiválasztás milyen döntő szerepet játszik a szervezeted számára, mi mindent okozhat, ha nem működik megfelelően, és hogyan oldhatod meg a problémákat? Ebben a cikkben tehát 10 okot találsz, amiért fáj a hasad, de először is két fő csoportra kell osztanunk a fájdalmat. Emésztési és hasi fájdalmakkal a következő kiegészítők segítettek a legjobban.

Hirtelen fellépő hasi fájdalom

Ha hirtelen hasi fájdalom jelentkezik, az lehet átmeneti állapot, ami elmúlik, de lehet komoly probléma is. Ez az 5 leggyakoribb oka a hirtelen hasi fájdalomnak:

1. Túlevés

Ha a kelleténél több ételt eszel, akkor elkezded puffadtnak érezni magad azért is, mert a gyomrod kitágult, ami hirtelen kellemetlen érzést vagy fájdalmat okozhat a hasi területen.

Side view of young African American female in agony on couch while having pain in stomach

Forrás: pexels.com

2. Puffadást okozó ételek fogyasztása

Egyes ételek, például a bab vagy a sárgabarack a FODMAP-csoportba (erjeszthető oligo-, di- és monoszacharidok és poliolok) tartozó cukrokat tartalmaznak. Ezeket nehezebb megemészteni, és beindítják a gázképződés folyamatát, ami puffadáshoz és az emésztőrendszer szerveinek felfúvódásához vezet, amelyek nagy mennyiségű gázzal telnek meg.

Woman Lying on Couch

Forrás: pexels.com

3. Gyomor/bélrendszeri influenza

A gyomor- vagy bélinfluenzaként is ismert gasztroenteritisz tünetei általában váratlanul és hirtelen jelentkeznek. A vírusos bélinfluenza esetén a leggyakoribb tünetek a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom és a hányinger.

White Toilet Paper

Forrás: pexels.com

4. Gyomorfekély felszakadása

Ha kezeletlenül hagyott gyomorfekélyed van, az nagyon rosszul végződhet azzal, hogy lyuk keletkezik a gyomrodban, amelyből gyomorsav szivárog. Biztos vagyok benne, hogy gyakran tapasztaltál már hasonló, de enyhe fájdalmat, de nem szabad alábecsülnöd a helyzetet, és gasztroenterológussal kell kivizsgáltatnod a gyomrodat.

Stomach Icon, Stomach, Icon, Gut, Digestive Icon

Forrás: pixabay.com

A hidegen sajtolt görögszénaolaj természetes formában biztosítja a szervezet számára a szilimarin hatóanyag felszívódását, így továbbléphetsz az egészséges máj felé vezető úton.

5. Az emésztőrendszer szervének gyulladása

Minden alkalommal, amikor egy szerv begyullad, fájdalmat érez az adott helyen. A hasnyálmirigy ilyen gyulladása néha összetéveszthető a közönséges gyomorfájdalommal, mivel a hasnyálmirigy mögötte található. Ugyanígy a vakbélgyulladást is sokan összekeverik a "klasszikus" hasi fájdalommal, de a vakbélgyulladásnál figyelni kell, honnan jön a fájdalom. Így sokan azt gondolják, hogy a fájdalom a jobb alsó hasüregben kezdődik, de a vakbélgyulladás korai szakaszában a fájdalom a has középső részébe sugárzik.

Young man in sleepwear suffering from headache in morning

Forrás: pexels.com

Krónikus hasi fájdalom

A krónikus hasi fájdalom esetén tehát a problémák egy ideig fennállnak vagy megszűnnek, de garantáltan mindig visszatérnek. Ilyen esetekben több mint tanácsos felkeresni egy szakorvost. Ez az 5 leggyakoribb oka a krónikus hasi fájdalomnak:

A Dr.Protect Gallbladder különösen alkalmas azok számára, akiknek kioperált epehólyagjuk van, természetes epesavakat tartalmaz, amelyek a bélben feloldódva segítik az emésztést.

6. Gyomorfekély

Ha gyomorfekélyed van a gyomorfaladon, amit fentebb is említettünk, az égő vagy szúró fájdalmat okozhat. Különösen, ha üres a gyomrod, mivel a gyomorsavak vagy a gyümölcslevek irritálják a fekélyt.

Woman in Gray Tank Top While Sitting on Bed

Forrás: pexels.com

7. Gyomorégés - reflux

Az égő érzés, amikor a sav a nyelőcsőbe refluxál, hasi fájdalomként is érezhető. Rendszeresen visszatérhet evés után vagy reggeli felkelés után. Így az orvosok szerint azok az emberek, akik nem tudják, hogy savas refluxban szenvednek, gyakran panaszkodnak hasi fájdalomra reggeli ébredés után. Ez annak köszönhető, hogy éjszaka laposan fekszünk, és ezért a gyomorból származó sav könnyebben felgyülemlik a nyelőcsőben, amely így irritálódik, és hasi fájdalmat okozhat.

Heartburn, Heartburn Symptoms, Heartburn Causes

Forrás: pixabay.com

8. Epekövek

Ezek az apró kövek vagy akár nagyobb megkeményedett anyagcsomók megállíthatják az epe kiáramlását az epehólyagból, vagy elzárhatják a hasnyálmirigyből kivezető csatornát.

Woman Sitting on Floor

Forrás: pexels.com

9. Gyenge keringés

Amikor eszünk, az emésztőrendszerünknek és különösen a beleknek több vérellátásra van szükségük. Ha azonban például érbetegség miatt szűkültek az erek az emésztőrendszerben, az hasi fájdalmat okozhat.

Photo of Hands with blue veins

Forrás: pexels.com

A Dr.Protect kurkuma kapszula támogatja az emésztést és a májműködést, különösen a zsírok emésztését, valamint javítja a normál szív- és érrendszeri működést és a koleszterinszintet. Megtalálható a linken.

10. Irritábilis bél szindróma vagy bélelzáródás

Ha felül fáj a hasad, az nem jelenti azt, hogy a probléma csak azon a részen van. Például az ilyen bélelzáródások a felső és az alsó hasban is tárolódnak.

Abdominal Pain, Pain, Appendicitis, Bloating

Forrás: pixabay.com

A krónikus hasi fájdalom ritkább okai közé tartozik például a gasztroparézis (lassú gyomorürítés) vagy a gyomorrák.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1nn

Jelentkezzen be, és vegyen tanácsot a Dr,Protect-tól és szerezd meg az 5% kedvezményt most!

#formular#

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amikor ezt a kérdést feltesszük, ez elsősorban attól függ, hogy mióta tapasztaljuk a fájdalmat és annak súlyosságát. Ha a hirtelen fellépő hasi fájdalom miatt nem tud működni, ágyban fekszik, nem tud enni, vagy lázas, azonnal forduljon a sürgősségi osztályhoz. Ha a fájdalom több napig tart, de nem túl erős, akkor érdemes megfontolni, hogy mielőbb felkeressen egy szakorvost. Ha azonban újabb fájdalmat tapasztal, írja fel az egyes tüneteket, és hagyja, hogy a teste magától megoldja, vagy nyúljon vény nélkül kapható gyógyszerekhez.

Woman Holding Half-full Glass and White Medicine Pill

Forrás: pexels.com

Mit akar majd tudni az orvos?

Ha orvoshoz fordulsz, akár a sürgősségi osztályon, akár egy szakorvosi rendelőben, az orvos sok kérdést fog feltenni.

Hol fáj? A felső- vagy középhasadban jelentkező fájdalom valóban a gyomroddal vagy az alsó nyelőcsővel kapcsolatos problémákra utalhat. Ha a hasad a jobb oldalon, a bordáid alatt fáj, akkor az epehólyagod okoz gondot.

Hirtelen jelentkezett a fájdalom, vagy már régebb óta zavarja? A hosszan tartó fájdalom gyomorfekélyre vagy gyomorégésre utalhat. A hirtelen fellépő erős fájdalom azonban valami komolyabbat is jelenthet, mint például egy szétrepedt gyomorfekély vagy vakbél, közvetlenül a szétrepedése előtt.

Hogyan írná le a fájdalmat? Ha azt mondaná, hogy égő fájdalom, az orvos arra következtethet, hogy refluxról van szó.

Evés után erősödik vagy elmúlik a fájdalom? Az erre a kérdésre adott válasz megerősítheti vagy kizárhatja a gyomorfekélyt.

A fájdalom olyan, hogy elmúlik, de aztán rosszabbodik? Ha a válasz erre a kérdésre "igen", akkor bélelzáródásról lehet szó.

A hasi fájdalmat nem kívánt fogyás vagy vérszegénység kísérte? Az orvosok szerint ez a kombináció a gyomor-, hasnyálmirigy- vagy bélrák előjele.

A fájdalom miatt székletürítésre kényszerül? Az ilyen tünetek egyértelműen az irritábilis bél szindrómával hozhatók összefüggésbe.

Mindig készüljön fel ezekre a kérdésekre, amikor felkeresi az orvost, vagy ha mégis a sürgősségi osztályon köt ki. Az ambulancián dolgozó orvosoknak is segít, ha leírja a problémáit és azok következményeit, ami nagyban felgyorsítja a tevékenységüket. Így időben el lehet végezni a vérvételt vagy a különböző vizsgálatokat, például a felső gyomor-bélrendszeri endoszkópiát. Ugyanígy az orvosok is hamarabb eljutnak a probléma gyökeréhez, és olyan kezelést állíthatnak össze, amely enyhíti a fájdalmát.

Korunk másik nagy problémája az, hogy sok embernek van a rostbevitelükkel van probléma és ez összefüggésbe hozható a rossz emésztéssel.

Mindannyian tudjuk, hogy a magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék jótékony hatással vannak ránk. Ezek az élelmiszerek alacsony kalóriatartalmúak, és magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. Az emberek azonban még mindig túl kevés rostot fogyasztanak. Az ajánlott napi bevitel körülbelül 25 gramm a nőknek és 38 gramm a férfiaknak. Az alacsony mennyiségű rost bevitele kellemetlen, gyakran mindennapos kellemetlenségeket, például hasi görcsöket, puffadást és vakarózást okozhat.

Rossz emésztőrendszeri egészség

A rostszegény vagy zsírban gazdag étrend növeli a székrekedés, a divertikuláris betegség és az aranyér kockázatát. Van kétféle rost, az oldhatatlan és az oldható, amelyek hasznosak és emésztés nélkül haladnak át a szervezeten.

  • Oldhatatlan rostok szerves szerepet játszik a belek és a vastagbél megfelelő működésének fenntartásában. A sok vízzel együtt az oldhatatlan rostok növelik a széklet térfogatát, segítve a székrekedés csökkentését. Az oldhatatlan rostok jó forrásai a teljes kiőrlésű liszt és a búzakorpa, a legtöbb zöldség és a diófélék.
  • Oldható rostok vonzza a vizet, és emésztéskor gélszerű masszát képez az étellel. Ez viszont lassítja az emésztést, és segít gyorsabban jóllakni, ami fontos a testsúlyszabályozásban. Emellett segíthet a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, a vércukorszint szabályozásában és az LDL-koleszterinszint csökkentésében.

Puffadás és hasi görcsök

A puffadás hatására a has a szokásosnál nagyobbnak tűnik, és érzékeny vagy fájdalmas is lehet. A folyadékvisszatartás a szervezetben szintén puffadáshoz vezethet.

A puffadás kezelésének legjobb módja a következő azonosítani az okot. A puffadás gyakori kiváltó okai közé tartoznak:

    • Emésztési problémák. A székrekedés, az ételallergiák és az intoleranciák puffadáshoz vezethetnek. Ha a széklet felhalmozódik a vastagbélben, az puffadást és kellemetlen érzést okozhat. A széklet mögött felesleges gázok is felhalmozódhatnak, ami tovább rontja a puffadást.
    • Diéta. Puffadást okozhatnak a szénsavas italok, a túl sok só vagy cukor, valamint a rostok és probiotikumok hiánya az étrendben.
    • Hormonális változások. Sokan tapasztalnak puffadást a menstruáció előtt és alatt a hormonális változások és a vízvisszatartás miatt.

A szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázata

A vér megemelkedett össz- és LDL-koleszterinszintje jelentősen növeli az artériás betegségek kockázatát, mint pl. szívbetegség és stroke. Az életmódbeli szokások hozzájárulnak ezekhez a magasabb koleszterinszintekhez, többek között az olyan étrend fogyasztása, amelyben alacsony rosttartalom. A fokozott rostbevitelről azt is megállapították, hogy segít a a magas vérnyomás csökkentésében.

Súlygyarapodás

Ha a magas rosttartalmú élelmiszerek következetesen hiányoznak az étrendből, fennáll a kockázata a következőknek súlygyarapodás. A rostok segítenek a jóllakottság fokozásában, és ezek nélkül az emberek gyakran túl sokat esznek.

Rossz vércukorszint-szabályozás

A finomított, rostszegény szénhidrátokat, például a fehér kenyeret és a cukros ételeket a szervezet gyorsan megemészti, ami a vércukorszint gyorsabb emelkedéséhez vezet. Az oldható rostok lelassítja az egyidejűleg elfogyasztott cukor felszívódását. Ezáltal a szervezet vércukorszintje stabilabb marad.

Fájdalom az oldalon

Először is, a fájdalmat lokalizálni kell, mivel nem mindig csak puffadásról van szó.

A jobb oldalon található az epehólyag, amely a máj által termelt epét tárolja. Ha az epekövek elzáródást okoznak az egyik csatornában, amelyen keresztül az epe mozog, hirtelen és fokozódó fájdalmat okozhatnak, amelyet néha "epehólyagtámadás".

TIPP Dr.Protect - Ha Önnek epehólyagproblémái vannak, ajánljuk a következő terméket Dr.Protect epehólyag kapszula 30 kps emésztést segítő készítményt, amely természetes epesavakat tartalmaz.

A bal oldalon, a gyomorfekély lehet szúró érzést okozhat. A gyomorfekély akkor keletkezik, amikor a vastag nyálkaréteg, amely védi a gyomrot az emésztőnedvektől, csökken. Ez lehetővé teszi, hogy az emésztő savak felfalják a gyomrot bélelő szöveteket, fekélyt és fájdalmat okozva.

A rosttartalom növelésének módjai

Számos egészségügyi probléma kockázatának csökkentése érdekében naponta iktasson be étrendjébe sokféle rostot a következőkkel növényi élelmiszerek magas rosttartalmúakkal. Kísérletezzen több vegetáriánus receptekkel, próbáljon ki új gyümölcsfajtákat, és amikor csak lehetséges, válasszon teljes kiőrlésű kenyeret vagy barna rizst a fehér változat helyett.

TIPP Dr.Protect - Ha emésztési problémákra vagy az emésztés támogatására keres megfelelő táplálékkiegészítőt, kínálunk olyan termékeket, amelyek érdekelhetik Önt.

Ha Önnek is vannak emésztési problémái, mindenképpen nézze meg a Dr.Protect étrend-kiegészítőket és egészséges italokat az emésztés javítására és támogatására.

Vásárlói vélemények

"Gyors szállítás rövid határidővel és elégedett vagyok a javulással, mivel korábban gyakran volt savasodásom és az is probléma, hogy az epém miatt nem tudtam semmit enni, különösen a zsíros ételeknél. Nekem segít, ha étkezés előtt beveszek egy-két kapszulát és sokkal jobb, nem érzem magam rosszul utána. Mindenképpen hosszú távon kell szedni, hogy belsőleg mindent meggyógyítson. Nagyon ajánlom mindenkinek, akinek emésztési problémái vannak." Ľudmila, 38 éves

"Magas koleszterinszintem van, úgy döntöttem, hogy természetes készítményekhez nyúlok, és január óta szedem ezeket a kapszulákat napi 3-szor. Hogy javított-e a koleszterinszintemen, azt még nem tudom, de a puffadásom és az emésztésemet mindenképpen rendbe hozta, ami nagyszerű. Összességében jobban érzem magam és tovább szedem a kapszulákat. Köszönöm, elégedettség a részemről, a koleszterinszintet majd meglátjuk, ha elmegyek az orvoshoz kontrollra." Stanislav, 61 éves

"Két hónappal az epeműtét után vagyok, sajnos már nincs meg, ki kellett venni. Az Önök kapszuláinak szedése, mint támogató kezelés, sokat segít nekem. Emellett szigorú diétát tartok, enélkül nem lenne hatása. De nagyon jól segít az embernek stabilizálni az egész emésztőrendszert. Továbbra is szedem, lényegesen könnyebb és fájdalommentes, mióta ezeket a kapszulákat használom. A bélrendszer jobb immunitása érdekében is szedem, hasonlóan a probiotikumhoz." Lucka, 37 éves

"A lányom vette nekem ezeket a vitaminokat, régóta komoly emésztési problémáim és hasi fájdalmaim vannak. Kellemesen meglepődtem, harmadik hónapja szedem őket és már jobban érzem magam. Rendszeres a kiválasztásom és nem érzem magam nehéznek evés után. Nekem különösen segít, ha étkezés előtt veszek be egy tablettát. A férjemnek is veszek kapszulát, ő elővigyázatosságból vásárolja, mert ő mindent szeret és ínyenc ☺. Hálásak vagyunk érte." Olga, 57 éves

"A cégnél, a kollégáim és én libapörköltet, és az étkezés előtt tablettákat is vetütk be. ☺ Történt, hogy másnap epehólyaghurutom volt, miután túlzásba vittük a zsíros sülteket. De azóta is rendszeresen szedem, mert általános emésztési problémáim vannak, és nem tudok semmit megenni. Működik, szuper, mindig van kéznél kapszula, másoknak is ajánlom. Én inkább a megelőzést + étrendmódosítást részesítem előnyben, ez a legjobb természetesen." Gabika, 29 éves

"Kiváló a puffadás ellen, nagyon elégedett vagyok. Étkezés előtt kell szedni. Örülök, hogy nem fáj a hasam, mint korábban. Borzalmas volt, rendszeresen görcsöltem, de most összehasonlíthatatlanul jobb, és nem szedek semmilyen vegyszert és gyógyszert, amit a legjobban értékelek. Nem terhelem feleslegesen a szervezetemet, és bár igyekszem egészségesen táplálkozni, de így is segítenem kell magamon." Adriana, 44 éves

"Félelmetes cucc a hasnyálmirigy problémáimra. Ajánlom, két csomag kivétele után nagyon elégedett vagyok. Dicsérem a minőségi kiszolgálást, a munkatársak segítőkészségét és a gyors kiszállítást is. Rendszeresen rendelek Önöktől, ezért csak köszönetet mondhatok." Filip, 50 éves