Hogyan tudjuk megvédeni magunkat a koronavírustól?

blog-corona

Jelenleg még nem létezik oltás az új fajta koronavírus megelőzésére. A legjobb módszer, ha egyáltalán nem kerülünk kapcsolatba vele. 

Mint azt tudjuk, a vírus főként emberről emberre terjed.

  • Főleg, ha szoros kapcsolatban áll másokkal (2 m-es távolság). 
  • A tüsszentés vagy köhögés során keletkező cseppekkel. Ezek a cseppek a közelben lévő emberek száján vagy orrán landolhatnak és könnyen a tüdőbe kerülnek. 
  • A vírusok olyan módon is terjedhetnek, hogy a cseppecskék megülnek a busz vagy vonat üléseken ill. az iskolai padon. Az, hogy egy újabb terjedési móddal nézünk szembe attól függ, hogy a vírus mennyi ideig marad életben az adott felszínen - ez óráktól napokig terjedhet. 

Lépések a védelem érdekében!

Gyakori kézmosás

Mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, különösen akkor, ha nyilvános helyen tartózkodott vagy orrot fújt, köhögött ill. tüsszentett. Ne feledkezzen meg az ujjak közti és a körmök alatti területekről.

Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz, fertőtlenítse a kezét min. 60%-os alkoholtartalmú fertőtlenítő szerrel. Fedje le a kezének minden területét és addig dörzsölje, amíg meg nem szárad.

Ne érintse meg a szemét, száját vagy orrát mosatlan kézzel.

Kerülje a szoros érintkezést

Kerülje a szoros érintkezést beteg emberekkel

Tartsa meg a szükséges távolságot az emberekkel, ha a közösségében terjed a COVID-19. Ez különösen azoknak fontos, akik nagyobb eséllyel betegedhetnek meg. 

Lépések mások védelme érdekében

Ha beteg, maradjon otthon

Ha beteg, maradjon otthon kivéve az orvosi ellátást.

Takarja el az arcát köhögés és tüsszögés közben

Köhögés vagy tüsszentés közben takarja el a száját és az orrát egy zsebkendővel vagy a könyökhajlattal. 

A használt papírzsebkendőt dobja a kukába.

Azonnal mosson kezet szappannal és vízzel (legalább 20 másodpercig), esetleg használjon fertőtlenítő szert a kezére.

Ha beteg, akkor viseljen védőmaszkot

Az arcmaszkok némi védelmet nyújtanak, de nem akadályozzák meg a kisebb aeroszol részecskék átjutását, melyek képesek áthatolni a maszk anyagán is. A maszkok és a respirátorok se védik a szemünket, ami ilyen módon ki van téve a veszélynek.

Maszkot kellene viselnie, ha mások közelében tartózkodik (pl. tömegben vagy egy helységben, járműben - jellemzően tömegközlekedésben) és a kórházba érkezés előtt. Ha nem tud maszkot vagy respirátort viselni (például azért, mert problémát okoz a légzésnél), akkor igyekezzen minél jobban eltakarni magát köhögés vagy tüsszentés közben.

Tisztítás és fertőtlenítés

Naponta tisztítsa és fertőtlenítse azokat a felületeket, melyeket gyakran érint. Ide tartoznak az asztalok, a kulcsok, a világítás kapcsolók, a konyhapult, az íróasztal, a telefonok, a billentyűk, a toalett, a csapok és a mosdók. 

Láz, köhögés és légzési nehézségek esetén minél hamarabb keressen fel orvost és ossza meg vele az utazási előzményeit.

Ha az elmúlt két hétben tért haza érintett területről, bármelyik másik országról legyen is szó, maradjon otthon és kerülje el az emberekkel való érintkezést az elkövetkezendő 14 nap során. Ez azt jelenti, hogy nem fog elmenni dolgozni, iskolába vagy nyilvános helyre.

Ha a fertőzött területről visszatérve magas lázat, köhögést, orrfolyást, torokfájást vagy légzési nehézségeket tapasztal, ne hagyja el az otthonát, amíg nem lépett kapcsolatba az orvosával.