Miért hullik ki a hajam? A hajhullás 9 fő oka a nőknél (és hogyan állítsuk meg)

DrProtect_logo_prezentacia_1_1gg

Lehet, hogy nemrég húzott ki egy hajgombócot a zuhany lefolyójából. Vagy egyszerűen csak észrevetted, hogy egy kicsit több fejbőr látszik ki a frizurádon. Sok nő tapasztal hajhullást, egy vállalati tanulmány szerint ez a szám akár a 40%-ot is elérheti.

Bár sokan azt gondolják, hogy a hajhullás csak a férfiak bizonyos korosztályát érinti, a haj elvékonyodása és a kopaszodás a nőket is érinti. Mivel olyan nagy jelentőséget tulajdonítunk a hajnak (ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy a nők 79%-a vallja, hogy a hajuk személyiségének nagy részét képezi), tízből több mint egy nő, aki már tapasztalt hajhullást, szakember segítségét kérte, mert ez hatással volt a mentális egészségére.

És a szomorú igazság az, hogy ennek a felzaklatottságnak nagy része a megbélyegzésből fakad. Míg sok férfi számára a hajhullás az öregedési folyamat szerves részének tekinthető, addig a nők számára gyakran szégyen és kínos helyzetbe kerül - aminek soha nem szabadna megtörténnie.

Ugyanez a tanulmány azt mutatja, hogy a hajhullással küzdő nők 59%-a titkolja az állapotát idegenek, munkatársak, sőt még saját barátai és családtagjai elől is.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a hajhullásnak valószínűleg nagyon is ésszerű oka van, és vannak olyan dolgok, amelyekkel megelőzhető és javítható a helyzet. A hajhullást övező megbélyegzés és az a meggyőződés, hogy ez csak "férfi betegség", megakadályozza a nőket abban, hogy olyan segítséget keressenek, amely nemcsak a hajukat, hanem ennek következtében az önbecsülésüket és a mentális egészségüket is javíthatná. Ha küszködik, vannak lehetőségek a javításra.

Minden egyes hajszálnak a fejen van egy életciklusa, amely az anagén fázissal, vagyis az aktív növekedési fázissal kezdődik, amely három-hét évig tarthat. Ezután a szőrtüsző a katagénnek nevezett átmeneti fázisba lép, amelyet a telogénnek nevezett nyugalmi fázis követ, amely körülbelül három hónapig tart, amikor a régi haj kihullik, és helyébe új, anagén haj lép.

A szakértők elmondják, hogy mi zavarhatja meg ezt az egészséges növekedési ciklust, miért ritkulhat a haja, és ami a legfontosabb, mit tehet ellene.

A hajhullás különböző típusai nőknél

Genetikai hajhullás

A haj növekedési üteme és hossza genetikailag meghatározott. A legtöbb ember esetében ez havonta 0,5 centiméter. Hasonlóképpen a hajhullás (más néven androgenetikus alopecia) mindkét szülőtől örökölhető, és a pubertás után bármely életkorban jelentkezhet.

A szervezet hormonszintje és az arra való egyéni érzékenység befolyásolja. Néhány év alatt a haj minden egyes hajnövekedési ciklusban egy kicsit vékonyabb és rövidebb hajszálak nőnek vissza. Végül a szőrtüszők olyan kicsivé válhatnak, hogy teljesen leállnak a hajtermeléssel.

DrProtect_logo_prezentacia_1_1nn

Jelentkezzen be, és vegyen tanácsot a Dr,Protect-tól és szerezd meg az 5% kedvezményt most!

#formular#

Reaktív hajhullás és Covid

A reaktív hajhullás kiváltó okkal jár. Például a hirtelen fogyás vagy az étrend megváltozása hatással lehet a tüszőkre. Mivel a haj nem létfontosságú szövet, a tápanyaghiány esetén elsőként fogyatkozik meg. Ha korlátozza az étrendjét, különösen a hajszálakat segítő fő élelmiszercsoportok, például a fehérjék és az összetett szénhidrátok korlátozásával, a teste rájön, hogy nem kapja meg ugyanazokat a tápanyagokat, mint korábban.

Ďalšou reaktívnou formou vypadávania vlasov je choroba. Vysoká teplota (32 °C alebo viac), ktorá sprevádza Covid-19, je jedným z dôvodov, prečo sa vlasové folikuly môžu dočasne vypnúť, pretože telo sa sústredí na boj s infekciou. Čím vyššia a dlhšia teplota, tým viac vlasov sa stráca. Ak mal človek Covid-19, takmer určite mu budú vlasy vypadávať približne šesť týždňov po nakazení vírusom. 

Mnohí ľudia si nedajú do súvislosti ochorenie pár mesiacov pred vypadávaním vlasov, skôr sa zamýšľajú nad tým, čo v poslednom čase urobili alebo zmenili v živote, že nastalo toto vypadávanie. 

Stressz okozta hajhullás

A krónikus stressz fakadást okozhat. Egy stresszes esemény vagy súlyos szisztémás fertőzés, hivatalos nevén a telogen effluvium, a szokásosnál több hajszál mehet át egyszerre a növekedési fázisból a kihullási fázisba.

A stressz kiváltó ok lehet a haj növekedési ciklusában és a fejbőrben. Ennek egyik oka, hogy a stressz növelheti az androgénszintet (férfi hormonok), ami súlyosbíthatja vagy kiválthatja a női hajhullást, ha genetikai hajlamunk van rá. Ezenkívül a stressz megnehezítheti a szervezet számára a tápanyagok felszívódását. A telogen effluviumot a Covid egyik mellékhatásaként igazolták.

A jó hír az, hogy hacsak nem valami komolyabb dologról van szó, a haja vissza fog nőni. A hajhullás körülbelül két hónappal a stressz kezdete után fokozódik, és körülbelül négy hónappal a stressz megszűnése után megszűnik.

Húzódásos alopecia

Minden olyan tevékenységet kerülni kell, amely a haj többszöri feszesre húzásával jár. Még ha a hajad nem is hullik ki gyökerestől, a szálak letörése a haj gyengülését jelentheti. Ebbe még az is beletartozik, ha egyszerűen túl szorosan kötözi a haját, amikor lófarkat készít.

A haj túlzott kondicionálása a hajszálak erősségét is befolyásolhatja, és hajtöredezéshez vezethet, ami hajhullásként jelentkezik. Ha hajhullást észlel, de nem lát különbséget a fejbőrén lévő haj sűrűségében, valószínűleg ez az oka. Forduljon fodrászához, hogy megbeszélje a haját kímélő színezési lehetőségeket.

Vashiány

Az erős menstruáció és a vegetarianizmus alacsony ferritinszinthez vezethet. Ez a fehérje tárolja a vasat a szervezetben, és a hajsejtek fehérjéinek képződéséhez szükséges. Az alacsony vasszint az egyik leggyakoribb ásványi anyaghiány a fiatal, ritkuló hajú nőknél. A hajhagymák a fejbőrben lévő vérkapillárisokból kapják a tápanyagokat.

A hajnövekedés elősegítése szempontjából tehát a megfelelő táplálkozási támogatás kulcsfontosságú. A ferritinhiány általában fokozott hajhullást és a hajnövekedési ciklus anagén fázisának lerövidülését okozza. Ez azt jelenti, hogy a haj nem nő olyan hosszúra, mint amilyen hosszúra képes lenne.

A fejbőr elhanyagolása

A fejbőr egészsége nagyon fontos a hajnövekedés szempontjából, különösen a magas szennyezettségi szint és a száraz samponok növekvő függősége miatt, amelyek az elhalt bőrrel és olajjal pasztaszerű keveréket alkotnak, és a fejbőr zsúfoltságának egyik fő okozója. A fejbőrön keletkező eltömődések vagy felhalmozódások megfojthatják a fejbőrt, és így az nem tud lélegezni. Ez azt okozhatja, hogy a haj nem nő a legteljesebb mértékben.

B12-vitamin-hiány

A B12-vitamin és a D-vitamin elég gyakori hiányosság a hajhullásban szenvedőknél. A megfelelő B12 csak állati forrásból nyerhető, ezért ez a hiány a vegetáriánusok és vegánok körében gyakori.

A D-vitamin hiánya egyre gyakoribb, mivel 85%-át a bőrünkön keresztül állítjuk elő a napozás során. Az utóbbi években, ahogyan elkezdtünk felvilágosítani magunkat a napozásról, elvárják tőlünk, hogy fedjük be magunkat, keressünk árnyékot, és használjunk magas fényvédő faktorokat a leégés megelőzésére, ezért növekszik a hiány aránya. A táplálékkiegészítők szedése valóban segíthet a B12- és D-vitaminszint növelésében.

Hormonális hajhullás

A hormonok szintén fontos szerepet játszanak a haj növekedési ciklusában. Az ösztrogének "hajbarátok", és segítenek abban, hogy a hajszálak három-hét évig az anagén fázisban maradjanak. Az androgének és a progeszteron (férfi hormonok) ellenkező hatást fejthetnek ki.

Ha fogamzásgátlót váltasz, vagy most kezdted el szedni a tablettát, ez negatív hatással lehet a hajadra. Általánosságban elmondható, hogy az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták általában jobbak a hajának, de azok, amelyek csak progeszteront tartalmaznak, hozzájárulhatnak a hajhulláshoz. Beszéljen orvosával a lehetséges mellékhatásokról, mielőtt kiválasztja a megfelelő fogamzásgátlót.

A terhesség az ösztrogénszint megugrását okozhatja, ami általában dús és vastag hajat eredményez, különösen az utolsó hónapokban. Ez a növekedés lényegében hosszabb ideig tartja a hajat a növekedési fázisban.

De ami felfelé megy, annak le is kell jönnie, és a hormonális változásoknak köszönhetően hajhullás is lehetséges. Szülés vagy szoptatás után az ösztrogénszint visszatér a normális szintre, és a nők körülbelül 50%-a tapasztal "szülés utáni" hajhullást. Bár kellemetlen, ennek a hajhullásnak három hónap után meg kell szűnnie.

A legnagyobb hormonális változás azonban a 40-es és 50-es években következik be. életévekben. Lehet, hogy perimenopauzában vagy menopauzában van, és mégis hajhullást vagy ritkulást tapasztal. Amikor az ösztrogénszint csökken, a hajhagymák jobban ki vannak téve a tesztoszteron, a férfi hormon hatásának.

Pajzsmirigy betegségek

A pajzsmirigybetegségek, különösen a pajzsmirigy-alulműködés hajritkulást okozhatnak, és a menopauza utáni nőknél a leggyakoribbak. Ez az állapot száraz hajat is okoz, ami törékeny körmökhöz, súlygyarapodáshoz és fáradékonysághoz vezet. Ha attól tart, hogy pajzsmirigy-alulműködésben szenved, beszéljen háziorvosával.

A hajhullás legjobb kezelései

Növelje a fehérje és a vas mennyiségét az étrendjében

A haj fehérjéből áll, ami valószínűleg a legfontosabb tápanyag a haj növekedéséhez. Ha növeli a fehérje mennyiségét az étrendjében, az segíthet a hajhulláson.

Egy ésszerű adag hús vagy hal naponta körülbelül a 45 grammos kvóta felét teheti ki. Próbálja meg kiszámolni, hogy mennyi fehérjét fogyaszt minden nap a hét folyamán, hogy lássa, valójában mennyi fehérjére van szüksége - meglepődhet, hogy valójában milyen keveset fogyaszt. A quinoa és a diófélék jó fehérjeforrások a vegetáriánusok számára. A szervezetben lévő vasat támogató táplálékkiegészítőket a Dr.Protectnél vásárolhatsz.

Ügyeljen arra, hogy teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket építsen be az étrendjébe. Az összetett szénhidrátok lassan felszabaduló energiát adnak. Mivel a hajsejtek a második leggyorsabban növekvő sejtek, amelyeket a szervezet termel, folyamatos energiaellátásra van szükségük. Reggel az első dolgok közül a hajsejtek a legaktívabbak, így ez a tökéletes időpont a tüszők táplálására.

Szedjen kiegészítőket

A vitamin- és ásványianyag-szintek növelésére hasznosak lehetnek a kiegészítők - de csak az egészséges táplálkozás mellett. A vasszint növelhető bizonyos élelmiszerek beiktatásával az étrendbe - de étrendkiegészítők is kaphatók, különösen, ha nem eszik vörös húst. Bár a sötét leveles zöldségek, mint például a spenót, tartalmaznak vasat, ez "nem vasként" van jelen - és ezt a szervezet nehezebben tudja lebontani és felszívni. Ne felejtse el megnézni hajhullás elleni termékeinket.

Mielőtt megváltoztatná étrendjét vagy étrend-kiegészítőket szedne, először beszéljen orvosával a vashiány vizsgálatáról.

Próbálja ki a fejmasszázst a véráramlás serkentésére

Az ájurvéda szerint az önszeretet a fej tetején kezdődik. A fej az idegrendszerünk otthona. Az adaptogéneket tartalmazó olajokkal végzett fejbőrmasszázs napi rutin az idegrendszer megnyugtatására és az energia kiegyensúlyozására. Ez a rituálé a hajszálakat is megfeszíti a gyökerektől kezdve, és erősebb szálak kialakítására serkenti.

Változtasson a hajápolási rutinján

Az egészséges haj az egészséges fejbőrrel kezdődik. Ha a fejbőröd hajlamos a szárazságra, az egyik legcsodálatosabb olcsó megoldás a tiszta kókuszolaj. Alkalmazd lefekvés előtt, aludj benne, és másnap mosd le. Csináld ezt néhány egymást követő éjszakán, és gyakran még a legvastagabb pelyhek is lassan lebomlanak és lejönnek a fejbőrödről.

A száraz és nedves sampon kétnapos váltakozásán túlmenően a hajmosási rutinhoz adjon egy tisztító sampont is, hogy eltávolítsa a terméklerakódásokat. Hasznos, ha kéthetente használsz antioxidánsokat és C-vitamint tartalmazó terméket, hogy eltávolítsd a kemény vízben felhalmozódott ásványi anyagokat, és alaposan megtisztítsd a fejbőrt.