Milyen vitaminok szolgálják a legjobban az immunerősítést? Íme, 4 tipp a koronavírussal szembeni küzdelemhez

blog-vitamins

A fertőzöttek száma naponta növekszik Szlovákiában. Hogyan lehet hatékonyan védekezni? Olvassa el azt a 4 alapvető tanácsot, amit követni kellene.

 

1. Az alvás elengedhetetlen a védekezőképességhez

 

Az elégséges alvás az egészség megőrzésének legegyszerűbb módja. Ideális esetben legalább 7-9 órát kellene alvással tölteni minden éjszaka. Az alvás a testet az alapvető funkciók helyreállítására használja beleértve az immunrendszert is. A kutatások szerint egy éjszaka alváshiány akár 70%-al képes csökkenteni az immunsejtek képességét.

 

2. Az edzés javítja a hangulatát és jókedvre deríti

 

A mozgás és a fizikai aktivitás segít megőrizni az egészségét és a jókedvét. A kutatások szerint a rendszeres testmozgás támogatja a fertőzéssel szemben küzdő sejteket. Többféle módja van a testmozgásnak, amennyiben otthonról dolgozik a karantén idején. Nincs szüksége különleges eszközökre, elég ha a saját súlyával fog edzeni. Edzés közben a teste endorfinokat szabadít fel, ami csökkenti a stressz szintjét és örömteli, jókedvű állapotot eredményez

 

3. A vitaminok fontosak

 

Ne felejtse el ebben az időszakban a testét vitaminokkal és ásványi anyagokkal táplálni. Melyek a legfontosabbak? A kutatások kimutatták, hogy az immunrendszernek D-vitaminra van szüksége a vírusok elnyomásához - és ha mégis megfertőződött, akkor a D-vitamin csökkentheti a betegség súlyosságát és megkönnyítheti a gyógyulást. A D-vitamint természetesen napfénnyel lehet elnyerni de télen kevesebb a napfény, ezért ajánlott étrend-kiegészítők vagy étel formájában pótolni. Egyes élelmiszerekben is fellelhető, mint pl. a lazac vagy a tonhal. Kis mennyiségben megtalálható a marhahúsban, a tojásban, a sajtban és a gombában is. 

Nagyon fontosak a különleges poliszacharidok is – az ún. asztragalánok. Ezek stimulálják az immunrendszer sejtjeit az ún. interferonok termelésére. Ezek a rendkívül aktív fehérjék nélkülözhetetlenek a vírusfertőzések felszámolásában. Megtalálhatóak néhány növényben, pl. a Csüdfűben, lat. Astragalus membranaceus. Az asztragalánokon kívül glikozidokat, aminosavakat, szterineket és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. Ezek az anyagok mind pozitív hatással vannak az immunrendszerére. A csüdfű rendszeres használata növeli az őssejtek számát a csontvelőben, elősegítve ezáltal a fehérvérsejtek, a védekező T–limfociták termelődését. Ezek aztán hatékonyan és a szükséges mennyiségben helyezkedhetnek a fertőzés által érintett területekre.

A makrofágok, melyeket főleg az Aloe Vera juice tartalmaz, szintén nagy hatással vannak az immunrendszerre. Ezek a makrofágok olyan erős sejtek, melyek a fagocitózissal szemléltetik a behatolók bekebelezését a véráramban. Az Aloe-val kapcsolatos kutatások bizonyítják, hogy az Aloe Vera-ban található poliszacharidok a szervezetünk vírusokkal szembeni elsődleges válaszának fő okai. Az Aloe Vera tehát nagyszerű módja az immunerősítésnek.

 

4. Védje az arcát és a nyálkahártyáját

 

A maszk viselése önmagában nem garantálja a 100%-os védelmet a fertőzéssel szemben,  de még mindig jobb, ha van. A SARS-CoV-2 nemcsak a belégzéssel kerülhet a testbe, hanem a nyálkahártyán keresztül is, beleértve a szemeket. A vírus órákig vagy napokig képes életben maradni a felületeken, így fennáll a veszélye az érintés általi fertőzésnek. A maszk viselése jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát, ezért mindig viselje, amikor elhagyja otthonát. A cikkünkből megtudhatja, hogy milyen maszkot válasszon és hogyan viselje azt a megfelelő módon.