Megvéd minket a szájmaszk vagy a respirátor a koronavírustól? Tippek a vásárláshoz és a védőeszközök megfelelő használatához.

blog-maska

A védőmaszkok központi témát jelentenek a koronavírussal kapcsolatban. Sokféle maszk és respirátor létezik. Mi a különbség közöttük? Mire jók? Hogyan használjuk őket? Melyik a működőképes és a megfelelő védelmet nyújtó?

A védőmaszk nem egy varázspáncél. Nem jelent belépőt a veszélyeztetett területekre és nem garantálja a teljes immunitást a fertőzés terjedésével szemben. 

Milyen típusú védőmaszkokat és respirátorokat ismerünk? Nézze meg az alapvető felosztást

Védő arcmaszk

71ERkRm83sL._UL1500_

Egyhasználatos védő arcmaszk

A védőmaszk nem egy varázspáncél. Nem jelent belépőt a veszélyeztetett területekre és nem garantálja a teljes immunitást a fertőzés terjedésével szemben. Elsősorban a járóbetegeknek javasolt, hogy a cseppeket kiköhögve vagy tüsszentve ne terjesszék a fertőzést. A maszk csak részleges védelmet nyújt függetlenül attól, hogy a koronavírustól vagy a sokkal valószínűbb influenzától szeretné magát védeni. A hatékonyság ugyanakkor nem csak a maszk típusától függ, hanem a javasolt eljárás és használati utasítás betartásától is. 

Szűrő vagy szűrő nélküli respirátorok védelmi osztályzata

51Qbs6hSMqL._UL1001_

 

FFP1 Respirátor szájmaszk

  • Különleges toxicitás nélküli szilárd részecskékkel szemben nyújt védelmet, hatékonysága 78%
  • Nem véd meg az aeroszol cseppektől, a rákkeltő részecskéktől és a mikroorganizmusoktól sem (vírusok, baktériumok, gombák és a spóráik)

FFP2 Respirátor szájmaszk (N95 vagy KN95 Respirátor)

  • Megvéd a szilárd részecskékkel vagy az ártalmas és irritáló vízi aeroszlokkal szemben, hatékonysága 92% 
  • Nem véd meg a radioaktív vegyületekkel, vírusokkal vagy enzimekkel szemben.

FFP3 Respirátor szájmaszk

  • Védelmet nyújt a mérgező szilárd részecskékkel vagy a vízi aeroszolokkal szemben, a III. osztályú kockázatokkal szemben, a biológiai vegyületek, toxikus, káros részecskék és aeroszolok, TBC-baktériumok ellen, hatékonysága 98%

Néhány respirátor ún. kilégző szeleppel van ellátva - respirátor szűrővel, ami javítja a légzést, csökkenti a CO2 tartalmát, csökkenti a hőt és a nedvességet a maszk belsejében.

A respirátor és a szájmaszk közötti különbség

A védőmaszkokat és a respirátorokat árusító boltokban különböző féle védőmaszkok találhatóak. A sebészeti maszkok és a respirátorok a legelterjedtebbek. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya a körülményektől függően.

Az egyszerű filteres maszkok néhány centért hozzáférhetőek a legtöbb gyógyszertárban (feltéve ha épp nem tört ki a pánik az emberek között).  

Az egyszerű filteres szájmaszk elsősorban primitív akadálynak számít. Azon fertőzések útjában áll, melyek a beteg testéből a levegő útján csepp formában terjednek köhögés, tüsszentés és ráadásul rendes légzés közben. 

Ezek azonban csak az ún. steril mezőt védik. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a beteg azonnali védelmére szolgálnak az orvosok vagy ápolók által kilélegzett mikroorganizmusokkal szemben. 

A legolcsóbb filteres maszkok egyszerű kialakítása azonban általában nem teszi lehetővé az orr és a száj körüli szorosan illeszkedő beállítást. Ezzel romlik a hatékonysága.

A respirátoroknak rendszerint teljesíteni kell az egészségügyi ügynökségek által előírt követelményeket. 

Úgy tervezték őket, hogy garantálják a biztonságos tömítést az arc és a légzőmaszk között. Ezeknek köszönhetően az emberek jelentősen kisebb mennyiségű potenciálisan káros, a levegőben szétszórt részecskének és kórokozónak vannak kitéve.

A respirátort tehát akkor érdemes felhelyezni, ha olyan helyre megy, ahol több ember van, illetve ha potenciálisan fertőzöttek közelében fog tartózkodni. A respirátorokat azonban elsősorban a specializált üzletek kínálják 10-szer magasabb áron az egyszerű maszkokhoz képest. 

Hogyan viseljük helyesen az arcmaszkot?

  • A maszknak fednie kell az orrát és a száját.
  • Ha köhög vagy tüsszög és nem szeretne megfertőzni másokat, helyezzen fel arcmaszkot vagy respirátort. Ha egészséges és fél a fertőzéstől, helyezze előnybe a respirátort.
  • Mosson kezet szappannal és vízzel, mielőtt megérinti a maszkot.
  • Csomagolja ki a maszkot és ellenőrizze, nincs-e rajta sérülés és repedés.
  • A maszk felső élének modellezhető csíkkal kell rendelkeznie, hogy biztosítsa a bőrrel való legközelebbi érintkezést. Helyezze ezt a részt az arcára, állítsa be a széleket, hogy ne álljanak el és rögzítse a maszkot a hevederrel.
  • A megfelelően felhelyezett védőmaszk lefedi a szájat, az orrot és az állat. 
  • A maszk eltávolításakor csak a hevedereket érintse meg és a levegő szűrőt lehetőleg ne.
  • A maszk egyszer használatos, ezért használat után dobja ki.

A maszkok és a respirátorok minden fajtája egy második fontos előnnyel jár a nyálkahártya védelmén kívül. Megakadályozzák, hogy szükségtelenül megérintse az arcát.

Az emberek körülbelül 23-szor érintik meg az arcukat óránként. A maszknak köszönhetően csökken a veszélye annak, hogy a vírust a szennyezett felületről, mint pl. a kilincs a szánk vagy az orrunk területére vigyük.

Ha ráadásul be van oltva, egészséges életmódot folytat és betartja a kézmosás megfelelő szabályait, a maszk viselésével mindent megtett a védelme érdekében. 

Ha szeretné magát megvédeni, akkor válasszon a készleten lévő maszkok és respirátorok közül.